ul. Miodowa 33, 31-036 Kraków
600 212 313 kontakt@zycieula.pl
"Kto ma pszczoły, ten ma świat wesoły."

Jak rozpoznać dojrzały miód?

jak rozpoznać dojrzały miód

Dla początkującego pszczelarza rozpoznanie miodu dojrzałego może być trudne. Jeśli wiedza o pszczołach będzie bardziej pogłębiona to można już oczekiwać, że nie będzie to stanowiło większej trudności. Trzeba pamiętać, że wirowanie miodu jest efektywne z punktu widzenia pasieki.

Jeśli chce się dobrze rozpoznać dojrzałość miodu to trzeba patrzeć na to jak prezentują się plastry. Jeśli są zasklepione w całości to będzie znak, że miód w pełni jest już dojrzały. Część pszczelarzy decyduje się na odwirowanie w momencie, gdy plastry zasklepione są w dwóch trzecich. To nie ma wpływu na to jaką ilość miodu się pozyskuje.

jak rozpoznać dojrzały miódCo zrobić, gdy plastry nie są tak zasklepione? Wtedy do oceny należy wypróbować metodę kapania. Jeżeli przy wyjęciu plastra miód spływa strumieniem lub kapie podczas strząsania pszczół to także znak, że taki miód nie jest jeszcze gotowy na odwirowanie. Jest tam bowiem zbyt duża ilość miodu. Wtedy plaster będzie trzeba na nowo wkładać do ula i czekać aż dojrzeje.

Podczas obserwacji plastrów wieczorami zauważyć można specjalny nakrop. Te krople nie są jednak dojrzałym miodem, ale mogą zmylić takich pszczelarzy, którzy są mniej doświadczenie. Wirowanie takich plastrów mija się z celem. Miód tam się znajdujący nie ma jeszcze pełni swoich walorów smakowych i właściwości chemicznych, dlatego nie będzie sensu go pozyskiwać. Wtedy również trzeba poczekać na moment, aż będzie on dojrzały.