ul. Miodowa 33, 31-036 Kraków
600 212 313 kontakt@zycieula.pl
"Kto ma pszczoły, ten ma świat wesoły."

Po czym rozpoznać rodzaj miodu?

miód wrzosowy

Rodzaje miodu miedzy sobą mogą się różnić pod kątem właściwości chemicznych, ale przede wszystkim pod kątem organoleptycznym. Miód ma zawsze swój kolor i zapach niezależnie czy przed krystalizacją czy po niej. Mając nieco wprawy będzie można spokojnie miód rozpoznać.

Rozpoznanie miodu ma sens tylko wtedy, gdy mamy pewność, że jest to miód naturalny, natomiast to co sprzedawane jest w marketach raczej waloru naturalności może nie mieć. Dlatego kupując miód raczej szukajmy miodu w pasiekach, niewielkich sklepach pszczelarskich, albo sprawdzonych sklepach internetowych. Dzięki temu możemy mieć pewność, że ten produkt, który otrzymamy będzie naturalny.

Jeśli chcemy rozpoznać miód to najważniejszą kwestią jest zapach oraz smak. Przez samą barwę nie zawsze będzie się dało miód rozpoznać, ponieważ wiele będzie sobie bliskich.

Rozpoznawanie miodu po barwie, smaku i zapachu

  • Miód rzepakowy - bezbarwny w stanie płynnym, będzie się szybko krystalizował i ma barwę białą albo kremową

  • Miód wielokwiatowy - może się różnić w zależności do tego jakie są pożytki i na jakich nektar jest zbierany. Miód z wiosny jest jaśniejszy oraz ma delikatny smak, letni będzie ciemniejszy i smak jest ostry

  • Miód lipowy - jest wyczuwalny zapach kwiatów lipy, jasnożółty lekko bursztynowy. Czasami ma gorzkawy smak, z zasady jednak jest mocny, lekko pikantny

  • Miód akacjowy – kolor żółtawy albo jasno słomkowy. Zdarza się, że będzie przeźroczysty. Gdy się krystalizuje robi się biały albo jasnożółty. Intensywnie pachnie i ma nutę wyczuwalną do kwiatów akcji

  • Miód spadziowy - na pierwszy rzut oka inny od miodów wytwarzanych z nektarów, będzie ciemny, brunatny, brązowy a nawet czarny. Kolor tutaj uzależniony jest od drzewa z jakiego spadź jest zbierana. W smaku ostry mocny z nutami żywicy.

  • rodzaje mioduMiód gryczany - ciemny o mocnej barwie herbacianej. Intensywny będzie także jego smak, który jest ostry, dość pikantny.

  • Miód faceliowy – jasno żółty, po krystalizacji jasnokremowy, niekiedy biały. Z delikatnym, lekkim smakiem.

  • Miód wrzosowy - w Polsce rzadko spotykany, barwa ciemno czerwona. Po krystalizacji jest brunatny, może mieć charakter galaretowaty. Będzie pachniał wrzosem natomiast w smaku jest delikatny i nie za słodki.

  • Miód malinowy - gdy będzie płynny jest jasno żółty, po krystalizacji staje się żółto biały. Będzie delikatny w smaku i dość słodki, ma wyczuwalne owoce malin.